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dc.creatorMylena Neres Nunes-
dc.date.accessioned2022-10-31T18:27:58Z-
dc.date.available2022-10-31T18:27:58Z-
dc.date.issued2022pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufms.br/handle/123456789/5336-
dc.description.abstractThe protein transition, which consists of reducing the intake of animal origin proteins and a greater intake of plant origin foods, has been identified as one of the main solutions to issues related to environmental preservation, animal welfare and food safety. These aspects are among the main justifications for the emerging and expressive development of alternative proteins that are analogous to meat, including cultivated and vegetable meats. In addition, on the demand side, there is a growing number of consumers who have chosen to moderately reduce their consumption of animal origin meat, the so-called flexitarians. However, there is still a lack of information about consumers' responses to these foods, especially regarding their emotional responses. It is in this area that this research is developed, which objective is to analyze the relation between emotional responses and the intention to consume plant-based meat and meat grown in a given consumption context. To this end, a multi-response survey was conducted with 1.016 Brazilian consumers, who answered questions related to emotions, perception of context appropriateness and familiarity with plant-based and cultured meat. The results revealed a strong relation between emotions and the intention to eat plant-based and cultured meat hamburgers, in which positive emotions act as important motivators of consumption and negative emotions as barriers, which are predictive of the intention to eat. On the one hand, among the participants with greater intention to eat alternative meats, there is a significant predominance of positive emotional associations, while on the other hand, among consumers less willing to the idea of consuming plant-based meat and cultured meat, associations with negative emotions prevail. This study confirms the importance of considering the context of consumption in food research, especially when trying to measure emotional responses, since an association was identified between the perception of appropriateness of the context and emotions. In addition, the perception of context adequacy also proved to be determinant for the intention to eat. The results showed that Brazilian consumers prefer vegetable meat to cultured meat, being more willing to consume it. These findings shed light on important information regarding motivations and barriers to acceptance of meat alternatives.-
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherFundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sulpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectcarne à base de plantas-
dc.subjectcarne in vitro-
dc.subjectcarne limpa-
dc.subjectregressão múltipla.-
dc.titleRESPOSTAS EMOCIONAIS E A INTENÇÃO DE COMER CARNES ALTERNATIVAS NO BRASILpt_BR
dc.typeTesept_BR
dc.contributor.advisor1Caroline Pauletto Spanhol Finocchio-
dc.description.resumoA transição proteica, que consiste na redução da ingestão de proteínas de origem animal e uma maior ingestão de alimentos de origem vegetal, tem sido apontada como uma das principais soluções para as questões relacionadas à preservação ambiental, ao bem-estar animal e à segurança alimentar. Estes aspectos estão entre as principais justificativas para o emergente e expressivo desenvolvimento de proteínas alternativas que sejam análogas às carnes, entre elas as carnes cultivada e vegetal. Além disso, do lado da demanda, verifica-se um número crescente de consumidores que têm optado por reduzir moderadamente o consumo de carnes de origem animal, os chamados flexitarianos. No entanto, ainda faltam informações quanto às respostas dos consumidores a esses alimentos, especialmente no que se refere às suas respostas emocionais. É nesta seara que esta pesquisa se desenvolve, cujo objetivo é analisar a relação entre as respostas emocionais e a intenção de consumir carne vegetal e carne cultivada em um determinado contexto de consumo. Para este fim, foi conduzida uma pesquisa de abordagem multirresposta com 1016 consumidores brasileiros, que responderam questões relacionadas às emoções, à percepção de adequação do contexto e à familiaridade com a carne vegetal e carne cultivada. Os resultados revelaram uma forte relação entre as emoções e a intenção de comer hambúrguer de carne vegetal e de carne cultivada, em que as emoções positivas atuam como importantes motivadores do consumo e as emoções negativas como barreiras, sendo estas preditivas da intenção de comer. De um lado, entre os participantes com maior intenção de comer carnes alternativas há predominância de associações emocionais positivas, enquanto do outro lado, entre os consumidores menos dispostos à ideia de consumir carne vegetal e carne cultivada, prevalecem as associações com emoções negativas. Este estudo confirma a importância de que o contexto de consumo seja considerado em pesquisas alimentares, especialmente ao se buscar medir as respostas emocionais, uma vez que foi identificada uma associação entre a percepção de adequação do contexto e as emoções. Além disso, a percepção de adequação de contexto também se mostrou determinante para a intenção de comer. Os resultados mostram que o consumidor brasileiro prefere carne vegetal à carne cultivada, estando mais disposto a consumi-la. Estas descobertas trazem importantes informações a respeito das motivações e barreiras para aceitação de carnes alternativas.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initialsUFMSpt_BR
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