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Tipo: Artigo de Periódico
Título: Chemical composition and evaluation of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil of Croton urucurana Baillon (Euphorbiaceae) stem bark
Autor(es): Simionatto, Euclésio
Bonani, Vanderléa F. L.
Morel, Ademir Farias
Poppi, Nilva Ré
Raposo Júnior, Jorge Luiz
Stuker, Caroline Z.
Peruzzo, Gisele M.
Peres, Marize Terezinha Lopes Pereira
Hess, Sônia Corina
Abstract: The essential oil obtained from the stem bark of Croton urucurana Baillon (Euphorbiaceae) was analysed by GC and GC-MS. 83 compounds were identified and borneol (14.7%), bornyl acetate (5.2%), 1-isopropyl-7-methyl-4-methylene-1,3,4,5,6,8-hexahydro-2H-naphthalen-4a-ol (14.7%), sesquicineole (10.5%) and g-gurjunene epoxide (5.4%) were the main components. The EC50 value of the crude essential oil in the DPPH free radical scavenging assay was 3.21 mg mL-1. The fraction of the crude essential oil that presented antioxidant activity was purified by prep-TLC on silica gel. GC and GC-MS analysis revealed that a-bisabolol (38.3%), a-eudesmol (9.3%) and guaiol (8.2%) were the main components of the antioxidant fraction. The EC50 value measured for the bioactive oil fraction in the DPPH assay was 1.05 mg mL-1. The antimicrobial activity of the crude essential oil was assayed against seven Gram-positive and Gram-negative bacteria and three yeasts. Measured MIC values ranged from 1.25 to 10.00 mg mL-1.
O óleo essencial obtido a partir das cascas do caule de Croton urucurana Baillon (Euphorbiaceae) foi analisado por CG e CG-EM. 83 compostos foram identificados, sendo borneol (14,7%), acetato de bornila (5,2%), 1-isopropil-7-metil-4-metileno-1,3,4,5,6,8-hexaidro -2H-naftalen-4a-ol (14,7%), sesquicineol (10,5%) e epóxido de g-gurjuneno (5,4%) os principais componentes. Para o óleo essencial bruto, foi determinada em 3,21 mg mL-1 a EC50 no ensaio de atividade antioxidante frente ao radical livre DPPH. A fração do óleo essencial bruto que apresentou atividade antioxidante foi purificada por CCD sobre sílica gel. Análises de CG e CG-EM revelaram que a-bisabolol (38,3%), a-eudesmol (9,3%) e guaiol (8,2%) são os principais componentes da fração antioxidante. A EC50 medida no teste frente ao DPPH foi de 1,05 mg mL-1 para a fração bioativa. Foi determinada a atividade antimicrobiana do óleo essencial bruto frente a sete bactérias Gram-positivas e Gram-negativas e três fungos. Os valores de CIM medidos variaram de 1,25 a 10,00 mg mL-1.
Palavras-chave: Óleo de Croton
Plantas Medicinais
Antioxidantes
Produtos com Ação Antimicrobiana
Croton Oil
Plants, Medicinal
Antioxidants
Products with Antimicrobial Action
Editor: Journal of the Brazilian Chemical Society
Citação: SIMIONATTO, Euclésio et al . Chemical composition and evaluation of antibacterial and antioxidant activities of the essential oil of Croton urucurana Baillon (Euphorbiaceae) stem bark. J. Braz. Chem. Soc., São Paulo, v. 18, n. 5, 2007 . Available from <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532007000500002&lng=en&nrm=iso>. access on 21 July 2011. doi: 10.1590/S0103-50532007000500002.
Tipo de acesso: Acesso Aberto
Identificador DOI: 10.1590/S0103-50532007000500002
URI: https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/166
Data do documento: 2007
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