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Tipo: Trabalho de Conclusão de Curso
Título: Farinha da casca da guavira Campomanesia adamantium): bioativos e tempo de vida de prateleira.
Autor(es): AMANDA PIRES ALCARAZ CARAMALAC
Primeiro orientador: DANIELLE BOGO
Resumo: O cerrado é o segundo maior bioma brasileiro. A Campomanesia adamantium (Cambess.) O. Berg. é uma espécie de planta pertencente à família Myrtaceae cujos frutos são conhecidos como guavira ou guabiroba, sendo fonte de renda para comunidades de agricultores familiares. Os subprodutos da guavira tais como casca e semente contém compostos como fibra alimentar, minerais e antioxidantes superiores a polpa. Considerando a importância da biodiversidade do cerrado e o extrativismo sustentável, este estudo elaborou a farinha da casca da guavira, considerando o tempo de vida útil e a presença de compostos bioativos neste produto.
Abstract: The increasing demand for nutritious and sustainable food has encouraged research into native Brazilian fruits from the Cerrado biome, such as Campomanesia adamantium (guavira). This study aimed to obtain flour from guavira peels (FCG) and evaluate its centesimal composition, shelf life, and bioactive compounds, including total carotenoids and phenolics. The peels were dehydrated at 55 °C for 48 hours and processed into flour. Centesimal analysis revealed high carbohydrate content, lipid levels, and moisture content above the recommended limit. The shelf life assessment over 45 days showed stable water activity (Aw), pH, and color, with only the titratable acidity varying significantly after 30 days. The FCG presented carotenoids and phenolic compounds. Although lower than values reported for other Cerrado fruits, the results demonstrate that FCG is a viable source of bioactive compounds and a promising strategy for utilizing fruit by-products, adding value to local biodiversity and contributing to food sustainability.
Palavras-chave: alternative food
toxicity
bioactives.
País: 
Editor: Fundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
Sigla da Instituição: UFMS
Tipo de acesso: Acesso Aberto
URI: https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/12187
Data do documento: 2025
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