Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/10216
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dc.creatorANA LUIZA DE OLIVEIRA KIDA-
dc.date.accessioned2024-12-03T14:32:31Z-
dc.date.available2024-12-03T14:32:31Z-
dc.date.issued2024pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufms.br/handle/123456789/10216-
dc.description.abstractIntroduction: Tereré, a drink made from yerba mate, is a drink rich in ergogenic nutrients, such as caffeine, currently associated with disposition and vigor, and can act as an ally in sports. Therefore, it is important to evaluate how the acute consumption of tereré influences the mood of runners. Methodology: This is a randomized, double-blind, crossover study, approved by the Research Ethics Committee, which evaluated 19 adult street runners of both sexes (female: n= 9; age 32.8 ± 5.1 years, height 163.22 ± 4.47 cm, weight 56.8 ± 6.4 kg and fat percentage 20.6 ± 7% male: n =10; age 31.3 ± 8 years, height 173.55 ± 5.76 cm, weight 74.38 ± 10.23 kg, fat percentage 15.94 ± 4.24%), experienced in the sport and healthy. Participants consumed 50g of Tereré Experimental (TEx) or 50g of Tereré Placebo with decaffeinated yerba mate (TPl), administered with cold water (6 ml/kg) and after 60 minutes they performed the stable test (85% of comfortable running speed). followed by maximum exercise on a treadmill (lasting 20 to 27 minutes). Mood was assessed using the Brunel Mood Scale (BRUMS), which contains 24 moods distributed into six subscales: tension, depression, anger, vigor, fatigue and confusion. The scale has 5 alternatives for each mood, where zero corresponds to “not at all” and four corresponds to “extremely”. Each mood is scored from 0 to 4 points, while each subscale scores from 0 to 16 points. BRUMS was applied to participants at the end of the session. The athletes underwent the same assessments, alternating experimental conditions after a wash-out of 7 to 14 days. To compare the conditions, the non-parametric Mann-Whitney test was used, with a significance level of p<0.05. Results: From the subscales: Stress (TEx = 1.4 ± 2.3 vs TPl = 1.7 ± 2.2;p = 0.66), Depression (TEx = 0.1 ± 0.5 vs TPl = 0.3 ± 0.7;p = 0.43), Anger (TEx = 0.2 ± 0.7 vs TPl = 0.5 ± 0.8;p = 0.3), Vigor (TEx = 11.5 ± 2.6 vs TPl = 10.6 ± 3.5;p = 0.37), Fatigue (TEx = 2.2 ± 2.1 vs TPl = 2, 4 ± 2.0; p = 0.81) and Confusion (TEx = 0.4 ± 1.2 vs TPL = 0.5 ± 1.1; p = 0.76), it was observed that there was no difference between the two drinks (p <0.05). Conclusion: The results indicated that acute ingestion of tereré did not cause significant changes in the runners' mood.-
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherFundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sulpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectIlex paraguariensis-
dc.subjectatleta-
dc.subjecthumor-
dc.subjectcorrida-
dc.subjecttereré-
dc.subject.classificationCiências Biológicaspt_BR
dc.titleEFEITO DO CONSUMO DE TERERÉ NA PERCEPÇÃO DE HUMOR DE ATLETASpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dc.contributor.advisor1CHRISTIANNE DE FARIA COELHO RAVAGNANI-
dc.description.resumoIntrodução: O tereré, bebida à base de erva-mate, é uma bebida rica em nutrientes ergogênicos, tais como a cafeína, atualmente associada à disposição e vigor, podendo atuar como um aliado na prática esportiva. Por isso, torna-se importante avaliar como o consumo agudo de tereré influencia no humor de corredores. Metodologia: Trata-se de um estudo randomizado, duplo cego e cruzado, aprovado pelo Comitê de Ética em Pesquisa, que avaliou 19 corredores de rua adultos de ambos os sexos (feminino: n= 9; idade de 32,8 ± 5,1 anos, estatura 163,22 ± 4,47 cm, peso 56,8 ± 6,4 kg e percentual de gordura de 20,6 ± 7%; masculino: n =10; idade 31,3 ± 8 anos, estatura 173,55 ± 5,76 cm, peso 74,38 ± 10,23 kg, percentual de gordura de 15,94 ± 4,24%), experientes na modalidade e saudáveis. Os participantes consumiram 50g de Tereré Experimental (TEx) ou 50g de Tereré Placebo com erva mate descafeinada (TPl), administrados com água gelada (6 ml/kg) e após 60 minutos realizaram o teste estável (85% da velocidade confortável de corrida) seguido do máximo em esteira ergométrica (com duração de 20 a 27 minutos). O humor foi avaliado pela Escala de Humor de Brunel (BRUMS), a qual contém 24 humores distribuídos em seis subescalas: tensão, depressão, raiva, vigor, fadiga e confusão. A escala possui 5 alternativas para cada humor, no qual zero corresponde à “nada” e quatro corresponde à “extremamente”. Cada humor é pontuado de 0 a 4 pontos, enquanto cada subescala pontua de 0 a 16 pontos. A aplicação do BRUMS aos participantes foi realizada ao término da sessão. Os atletas foram submetidos às mesmas avaliações, alternando as condições experimentais após um wash-out de 7 a 14 dias. Para comparar as condições, foi utilizado o teste não paramétrico de Mann- Whitney, com nível de significância de p<0,05. Resultados: A partir das subescalas: Tensão (TEx = 1,4 ± 2,3 vs TPl = 1,7 ± 2,2;p = 0,66), Depressão (TEx = 0,1 ± 0,5 vs TPl = 0,3 ± 0,7;p = 0,43), Raiva (TEx = 0,2 ± 0,7 vs TPl = 0,5 ± 0,8;p = 0,3), Vigor (TEx = 11,5 ± 2,6 vs TPl = 10,6 ± 3,5;p = 0,37), Fadiga (TEx = 2,2 ± 2,1 vs TPl = 2,4 ± 2,0; p = 0,81) e Confusão (TEx = 0,4 ± 1,2 vs TPL = 0,5 ± 1,1;p = 0,76), observou-se que não houve diferença entre as duas bebidas (p <0,05). Conclusão: Os resultados indicaram que a ingestão aguda do tereré não provocou alterações significativas no humor dos corredores.pt_BR
dc.publisher.countrynullpt_BR
dc.publisher.initialsUFMSpt_BR
Aparece nas coleções:Nutrição - Bacharelado (FACFAN)

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