Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/9598
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dc.creatorRaphael De Jesus Brittes-
dc.date.accessioned2024-10-17T18:34:11Z-
dc.date.available2024-10-17T18:34:11Z-
dc.date.issued2024pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufms.br/handle/123456789/9598-
dc.description.abstractIntroduction: In some regions of Brazil and Paraguay, yerba mate (Ilex paraguariensis) is consumed in an infusion with cold water, known as Tereré. Tereré contains polyphenols, caffeine, and other compounds identified in the literature as beneficial for physical performance. However, there are limited studies on yerba mate (EM) consumed in its traditional form within the context of sports, highlighting the need for further research. Objectives: To evaluate the acute effects of Tereré (yerba mate) ingestion on the aerobic physical performance of street runners. Materials and Methods: In a randomized, double-blind, cross-over design (wash-out period of 7 to 14 days), ten men (31.3 ± 8.03 years, 173.55 ± 5.76 cm, 74.38 ± 10.23 kg, body fat percentage: 15.94 ± 4.24%) and nine women (32.78 ± 5.15 years, 163.22 ± 4.47 cm, 56.8 ± 6.4 kg, body fat percentage: 20.55 ± 7%) consumed a total of 50 g of traditional yerba mate (TrrEx) or decaffeinated yerba mate (TrrPL) diluted in cold water (6 mL/kg). Two hours after ingesting a standardized meal, participants consumed the beverage (TrrEx or TrrPL) and, after 60 minutes, performed a treadmill test using a gas metabolic analyzer to determine running economy (ECO) and respiratory quotient (RQ), followed by a maximal incremental test to determine peak oxygen consumption (VO2 Peak ), anaerobic threshold (LAn), and respiratory compensation point (RCP). Results: Despite a slight increase in mean values for AT (+0.69% for men and +3.22% for women), RCP (+0.02% for men and +0.26% for women), and VO2 Peak (+0.69% for men and +2.48% for women) in the TrrEx group compared to the TrrPL group, there were no statistically significant differences between the experimental conditions for VO2 Peak , LAn, RCP, RQ, and ECO. Conclusion: The ingestion of Tereré did not alter ECO, RQ, VO2 Peak , LAn, or RCP compared to the TrrPL group in both sexes (p > 0.05), although the effect size for VO2 Peak was small for women. Tereré ingestion did not induce significant changes in metabolic and running performance parameters.-
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherFundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sulpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectConsumo de Oxigênio-
dc.subjectSuplementação Nutricional-
dc.subjectTeste de Esforço.-
dc.titleEFEITOS AGUDOS DO TERERÉ (Ilex paraguariensis) SOBRE O DESEMPENHO AERÓBIO DE CORREDORES DE RUA: UM ESTUDO CLÍNICO RANDOMIZADO DUPLO-CEGOpt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.advisor1Christianne de Faria Coelho Ravagnani-
dc.description.resumoIntrodução: Em algumas regiões do Brasil e Paraguai, a erva-mate (Ilex paraguariensis) é consumida em uma infusão com água gelada, conhecida como Tereré. O Tereré contém polifenóis, cafeína entre outros compostos apontados pela literatura como benéficos ao desempenho físico. Entretanto, são raros os estudos realizados com a erva-mate (EM) consumida de maneira tradicional no contexto esportivo, denotando a necessidade de mais investigações. Objetivos: Avaliar os efeitos agudos da ingestão de Tereré (erva-mate) sobre o desempenho físico aeróbio de corredores de rua. Materiais e Métodos: Em um desenho randomizado, duplo-cego e cruzado (wash-out de 7 a 14 dias), dez homens (31,3 ± 8,03 anos, 173,55 ± 5,76 cm, 74,38 ± 10,23 Kg, percentual de gordura: 15,94 ± 4,24 %) e nove mulheres (32,78 ± 5,15 anos, 163,22 ± 4,47 cm, 56,8 ± 6,4 Kg, percentual de gordura 20,55 ± 7 %) ingeriram um total de 50 g de EM tradicional (TrrEx) ou EM descafeinada (TrrPL) diluída em água gelada (6 mL/kg). Após 2h da ingestão de uma refeição padronizada, os participantes ingeriram a bebida (TrrEx ou TrrPL) e, após 60 minutos, realizaram teste em esteira rolante utilizando um analisador metabólico de gases para determinação da economia de corrida (ECO) e quociente respiratório (QR), seguido de teste incremental máximo para determinação do consumo pico do consumo de oxigênio (VO 2 Peak ), limiar anaeróbio (LAn) e ponto de compensação respiratória (PCR) Resultados: Apesar do aumento discreto das médias de LAn (+0,69% para homens e +3,22% para mulheres), PCR (+0.02% para homens e +0,26% para mulheres) e VO 2 Peak (+0,69% para homens e +2,48% para mulheres) no grupo TrrEx em relação ao grupo TrrPl, não houve diferenças estatisticamente significantes entre as condições experimentais para VO 2 Peak , LAn, PCR, QR e ECO. Conclusão: A ingestão de tereré não alterou a ECO, QR, VO 2 Peak , LAn e PCR, em relação ao grupo TrrPl em ambos os sexos (p>0.05), porém o tamanho do efeito foi pequeno para as mulheres no VO 2 Peak . A ingestão de Tereré não promoveu alterações significativas nos parâmetros metabólicos e de desempenho na corrida.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initialsUFMSpt_BR
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