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dc.creatorAlessandro Carvalho da Fonseca-
dc.date.accessioned2023-02-14T14:12:44Z-
dc.date.available2023-02-14T14:12:44Z-
dc.date.issued2022pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufms.br/handle/123456789/5601-
dc.description.abstractBeans are one of the most important leguminous for human consumption in the world and represents an important source of protein for the diet. Brazil is one of the largests consumers of beans in the world and one of the main producers of cowpea in South America. However, the accumulation of minerals in this food can pose a risk to the human food chain. Thus, predicting or measuring the likely risks arising from exposure to heavy metals from soil, water, atmospheric deposition and accumulation in different crops used as food, has become increasingly common and this risk assessment is analyzed together with the data of pollution indices, transfer and bioaccumulation factors, for a better understanding of the threats to human health. The aim of this study was to investigate the accumulation and transfer of macro and microelements from the soil to grains, leaves and pods of cowpea. And to evaluate the levels of soil pollution and the health risks associated with the consumption of the edible part of the crop. The quantification of minerals As, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Pb, Se, V and Zn by ICP OES was carried out in grain, leaf, pod and soil samples from the cowpea crop, located in Campo Grande-MS and surrounded by a stream, landfill, vegetation and highway. With the data on the concentrations of macro and microelements, calculations of the pollution index, bioaccumulation coefficient, estimated intake, carcinogenic and non-carcinogenic risk were performed. The content of Cd and Pb in the grains was above the maximum daily oral dose. The risk quotients of the elements As, Cd, Pb, Se and V, were above the safety limit, the risk index was > 1 for all elements analyzed and based on the daily dose of chronic ingestion, the heavy metals As, Cd, Cr and Pb present carcinogenic risk. The proximity of the cowpea crop to the highway and the landfill contributed to the contamination of the soil and, consequently, of the cowpea grains. These findings show the importance of monitoring and understanding the soil-plant-human system, especially when the environmental conditions around the crops are favorable to contamination, representing a great risk to public health.-
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherFundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sulpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject--
dc.titleBIOACUMULAÇÃO DE MACRO E MICROELEMENTOS EM PLANTAÇÃO DE FEIJÃO (Vigna unguiculata L. WALP) E AVALIAÇÃO DO POTENCIAL RISCO AO CONSUMO HUMANOpt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.advisor1Nascimento, Valter Aragão do-
dc.description.resumoO feijão é uma das leguminosas de maior importância para o consumo humano no mundo e representa uma importante fonte de proteína para a dieta. O Brasil é um dos maiores consumidores de feijão do mundo e um dos principais produtores de feijão-caupi da América do Sul. No entanto, a concentração de minerais nesse alimento pode representar um risco à cadeia alimentar humana. Dessa forma, prever ou medir os prováveis riscos oriundos da exposição aos metais pesados provenientes do solo, água, deposição atmosférica e acúmulo em diferentes culturas alimentícias tem se tornado cada vez mais comum e essa avaliação de risco é analisada juntamente com os dados de índices de poluição, fatores de transferência e bioacumulação, para melhor compreensão das ameaças à saúde humana. O objetivo deste estudo foi investigar o acúmulo e a transferência de macro e microelementos do solo para os grãos, folhas e vagem de feijão-caupi, bem como avaliar os índices de poluição do solo e os riscos à saúde associados ao consumo da parte comestível da cultura. Foi realizada a quantificação dos minerais As, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Pb, Se, V e Zn por ICP OES, em amostras de grão, folha, vagem e solo da lavoura de feijão-caupi, localizadas em Campo Grande-MS e circundadas por córrego, aterro sanitário, vegetação e rodovia. Com os dados das concentrações dos macro e microelementos, foram realizados os cálculos de índice de poluição, coeficiente de bioacumulação, estimativa de ingestão, risco cancerígeno e não cancerígeno. O conteúdo de Cd e Pb nos grãos, se mostrou acima da dose oral máxima diária. Os quocientes de risco dos elementos As, Cd, Pb, Se e V, foram acima do limite de segurança (HQ > 1) para todos os elementos analisados e com base na dose diária de ingestão crônica, os metais pesados As, Cd, Cr e Pb apresentam risco carcinogênico. A proximidade da lavoura de feijão caupi com a rodovia e com o aterro contribuiu para a contaminação do solo e consequentemente dos grãos de feijão-caupi. Esses achados evidenciam a importância do monitoramento e compreensão do sistema solo-planta-humano, principalmente quando as condições ambientais em torno das lavouras são favoráveis à contaminação, representando um grande risco para a saúde pública.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initialsUFMSpt_BR
Aparece nas coleções:Programa de Pós-graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste

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