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https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/5296
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.creator | Santos, Marcel Silveira dos | - |
dc.creator | Martendal, Edmar | - |
dc.creator | Carasek, Eduardo | - |
dc.date.accessioned | 2022-10-21T18:58:03Z | - |
dc.date.available | 2022-10-21T18:58:03Z | - |
dc.date.issued | 2009-11-07 | - |
dc.identifier.issn | 1984-6428 | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/5296 | - |
dc.description.abstract | A simple and fast analytical methodology was developed using the headspace-solid phase micro extration (HS-SPME) for the determination of chloroform in 15 samples of flavoured waters. The extraction of the chloroform was performed with the fiber CAR-PDMS and analyzed on a gas chromatography equipped with electron capture detector (ECD - 63Ni). The variables that affect the efficiency of extraction: temperature and time of extraction, volume of headspace, magnetic stirring and salt addition were optimized. The linearity of the method ranged from 0,5 - 45 µg L-1. Low limit of detection was obtained, 0,46 µg L-1. The method showed excellent precision, calculated as the relative standard deviation (RSD%) (n = 6) using spiked solutions of 1, 15 and 35 µg L-1 of chloroform, values obtained: 11,2%, 6,4% and 5,7%. Excellent relative sensitivity of 94% was obtained. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Fundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sul | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Orbital: The Electronic Journal of Chemistry | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ | * |
dc.subject | Clorofórmio | pt_BR |
dc.subject | Microextração em Fase Sólida | pt_BR |
dc.subject | Chloroform | pt_BR |
dc.subject | Solid Phase Microextraction | pt_BR |
dc.subject | Cromatografia Gasosa | pt_BR |
dc.subject | Chromatography, Gas | pt_BR |
dc.title | Desenvolvimento de metodologia analítica para a determinação de clorofórmio em amostras de águas saborizadas utilizando a técnica de headspace micro extração em fase sólida | pt_BR |
dc.title.alternative | Development of analytical methodology for determination of chloroform in samples of flavoured waters using headspace-solid phase microextraction technique | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.citation.volume | 1 | pt_BR |
dc.citation.issue | 3 | pt_BR |
dc.citation.spage | 238 | pt_BR |
dc.citation.epage | 250 | pt_BR |
dc.description.resumo | Uma metodologia analítica simples e rápida foi desenvolvida utilizando a microextração em fase sólida em modo headspace (HS-SPME) para a determinação de clorofórmio em 15 amostras de águas saborizadas. A extração do clorofórmio foi realizada com a fibra CAR-PDMS e analisados em um cromatógrafo gasoso equipado com um detector por captura de elétrons (ECD – 63Ni). As variáveis que afetam a eficiência de extração foram: temperatura e tempo, volume de headspace, agitação magnética e adição de sal foram otimizadas. A faixa linear da metodologia foi de 0,5 - 45 µg L-1. Baixo limite de detecção foi obtido na faixa de 0,46 µg L-1. O método mostrou excelente precisão, calculada como o desvio padrão relativo (RSD%) (n = 6) utilizando uma solução fortificada de 1, 15 e 35 µg L-1 de clorofórmio, obtendo-se 11,2%, 6,4% e 3,8%. Satisfatória sensibilidade relativa de 94% foi obtida. | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMS | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA | pt_BR |
Aparece nas coleções: | Orbital: The Electronic Journal of Chemistry |
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Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
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Development of analytical methodology for determination of chloroform in samples of flavoured waters using headspace-solid phase microextraction technique.pdf | 202,37 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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