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Campo DCValorIdioma
dc.creatorPeres, Marize Terezinha Lopes Pereira-
dc.creatorMapeli, Ana Maria-
dc.creatorFaccenda, Odival-
dc.creatorGomes, Alcir Teixeira-
dc.creatorHonda, Neli Kika-
dc.date.accessioned2011-10-24T17:44:39Z-
dc.date.available2021-09-30T19:57:40Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationPERES, Marize Terezinha Lopes Pereira et al . Allelopathic potential of orsellinic acid derivatives. Braz. arch. biol. technol., Curitiba, v. 52, n. 4, ago. 2009 . Disponível em <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000400027&lng=pt&nrm=iso>. acessos em 24 out. 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132009000400027.pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufms.br/handle/123456789/632-
dc.description.abstractEnvironmental degradation caused by the excessive use of pesticides has motivated studies aimed at the discovery of new formulations for pest control. The bioassays carried out under laboratory conditions for the present study involved the germination and seedling growth of Lactuca sativa cv. Grand Rapids and Allium cepa cv. Baia Periforme treated with lecanoric acid or one of seven esters obtained from the alcoholysis of the acid. Each substance was tested at concentrations of 10-3, 10-5, 10-7 M, and 10-9 M. The results revealed that, except for lecanoric acid and methyl orsellinate, all other compounds exhibited significant differences in their action when compared with the controls. Also, A. cepa was more sensitive to the compounds assayed, at the concentrations tested. Nearly all the esters exhibited significant effects, a feature that could makes them promising for the development of new natural herbicides.pt_BR
dc.description.abstractdegradação do meio ambiente ocasionada pelo uso excessivo de agrotóxicos impulsiona pesquisas que visam a descoberta de novos pesticidas. Os bioensaios conduzidos em condições de laboratório no presente estudo, envolveu a germinação e o crescimento de plântulas de Lactuca sativa cv. Grand Rapids e Allium cepa cv. Baia Periforme tratadas com ácidos lecanórico ou um dos sete ésteres obtidos pela alcoólise deste ácido. Cada substância foi ensaiada nas concentrações 10-3 M, 10-5 M, 10-7 M, e 10-9 M. Os resultados indicaram que exceto o ácido lecanórico e o orselinato de metila, todos os demais apresentaram diferenças significativas em relação ao controle. Além disso, observou-se que A. cepa foi mais sensível aos compostos ensaiados, nas quatro concentrações. Praticamente todos os ésteres avaliados apresentaram efeitos significativos, o que os torna compostos potenciais na descoberta de novos herbicidas naturais.pt_BR
dc.language.isoengpt_BR
dc.publisherBrazilian Archives of Biology and Technologypt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectControle de Pragaspt_BR
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.subjectAlfacept_BR
dc.subjectCebolaspt_BR
dc.subjectHerbicidaspt_BR
dc.subjectPest Controlpt_BR
dc.subjectGerminationpt_BR
dc.subjectLettucept_BR
dc.subjectOnionspt_BR
dc.subjectHerbicidespt_BR
dc.titleAllelopathic potential of orsellinic acid derivativespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132009000400027-
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