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dc.creatorLUIZ ANTONIO RODRIGUES-
dc.date.accessioned2025-03-31T14:30:31Z-
dc.date.available2025-03-31T14:30:31Z-
dc.date.issued2025pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufms.br/handle/123456789/11638-
dc.description.abstractThe use of non-protein nitrogen (NPN) in the diet of cattle, such as extruded urea, has been widely tested as an alternative to improve feed efficiency and reduce costs in protein supplementation. Extruded urea, due to its more gradual release in the rumen, promotes a more efficient synchronization between the availability of ammonia nitrogen and the addition of carbohydrates, favoring microbial protein synthesis. NFeed® is a commercial extruded urea product containing essential oils derived from garlic - Allium sativum, and cinnamon - Cinnamomum sp. The objective was to evaluate the substitution levels of livestock urea (LU) by extruded urea (NFeed®) as sources of non-protein nitrogen in the diet of finishing feedlot steers. Twenty-four Nellore steers (Bos taurus indicus L.), with an average live weight (LW) of 394.60 ± 53 kg and an approximate age of 24 months, were used. The treatments were: diet 1 - 100% LU, diet 2 - 50% LU and 50% NFeed®, diet 3 - 25% LU and 75% NFeed®, and diet 4 - 100% NFeed®. The experimental design was completely randomized with four treatments and 6 replicates. There was a difference in the intakes of dry matter (DMI), organic matter (OMI), crude protein (CPI), ether extract (EEI), neutral detergent fiber (NDFI), and non-fibrous carbohydrates (NFCI) of the steers, with the highest averages (p-
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherFundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sulpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectalho, canela, confinamento, óleos essenciais, ureia extrusada-
dc.titleFONTES DE NITROGÊNIO NÃO PROTÉICO NA DIETA DE BOVINOS CONFINADOSpt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.advisor1Luis Carlos Vinhas Itavo-
dc.description.resumoO uso de nitrogênio não proteico (NNP) na dieta de bovinos, como a ureia extrusada, tem sido amplamente testado como alternativa para melhorar a eficiência alimentar e reduzir custos na suplementação proteica. A ureia extrusada, por sua liberação mais gradual no rúmen, promove uma sincronização mais eficiente entre a disponibilidade de nitrogênio amoniacal e a adição de carboidratos, favorecendo a proteína microbiana. O NFeed® é um produto comercial de uréia extrusada contendo óleos essenciais derivados de alho - Allium sativum, e canela - Cinnamomum sp. Objetivou-se avaliar a níveis de substituição de ureia pecuária (UP) por ureia extrusada (NFeed®) como fontes de nitrogênio não proteico na dieta de tourinhos terminados em confinamento. Foram utilizados 24 tourinhos Nelore (Bos taurus indicus L.), com peso vivo (PV) médio de 394,60 ± 53 kg e idade aproximada de 24 meses. Os tratamentos foram: dieta 1 - 100% UP, dieta 2 – 50% UP e 50% NFeed®, dieta 3 – 25% UP e 75% NFeed® e dieta 4 – 100% NFeed®. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado com quatro tratamentos e 6 repetições. Houve diferença nos consumos de MS (CMS), matéria orgânica (CMO), proteína bruta (CPB), extrato etéreo (CEE), fibra em detergente neutro (CFDN) e carboidratos não fibrosos (CCNF) dos tourinhos, as maiores médias (ppt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initialsUFMSpt_BR
Aparece nas coleções:Programa de Pós-graduação em Ciência Animal

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